Ponedeljak - Petak 07:00 - 15:00

Pratite nas:

Skorašnje vesti:

Subvencije za kupovinu ekoloških kotlova na pelet

Počeo je veliki projekat zamene individualnih ložišta koji su identifikovani kao najveći zagađivači vazduha u Srbiji. U više gradova i opština lokalne samouprave dobile su novac i podršku iz republičkog budžeta tako da udruženim sredstvima svojim građanima omoguće kupovinu novih kotlova na pelet koji zadovoljavaju ekološke standarde sa 40 do 50% učešća u ceni.

U prvoj fazi ovog projekta predviđena je zamena nekoliko hiljada ložišta, a konkretne uslove i period raspisivanja konkursa određuju same lokalne samouprave.

Trenutno je u toku sprovođenje ili raspisivanje konkursa u sledećim gradovima: Kraljevo, Kragujevac, Užice, Kosjerić, Niš, Vranje, Novi Pazar, Priboj,  Srbobran i Opovo, u projektima Ministarstva zaštite životne sredine, dok Ministarstvo rudarstva i energetike sprovodi svoju podršku značajno većim sredstvima u gotovo 70 lokalnih sredina.

Kotlovi koji koriste pelet kao energent daju jako veliki procenat iskorišćenja u sagorevanju sa niskim ostatkom pepela i jako malim sadržajem štetnih čestica u dimu. 

VAŽNO je međutim da u ekološki prihvatljive ne spadaju svi kotlovi na pelet i da biste ostvarili ove subvencije morate obratiti pažnju da kotao mora da zadovoljava najviše ekološke standarde u radu. Kotlovi i kamini na pelet naše kompanije RADIJATOR inženjering doo već mnogo godina uspešnim plasmanom na evropsko tržište dokazano ispunjavaju najviše ekološke zahteve modernog doba. Obratite pažnju koji kotao kupujete i proverite sa svojim prodavcem da li kotao ima neophodne sertifikate i potvrde o kvalitetu koji su zahtevani konkursom.

Ustanovljeno je da su ložišta na ugalj, naftu i drva najopasniji po zdravlje jer prilikom sagorevanja i bez ikakve filtracije dimnih gasova u atmosferu izbacuju i čvrste čestice izrazito opasne po zdravlje. Reč je o česticama PM10 i manjim, do čak PM2.5, koje se smatraju najvećim uzročnicima plućnih i opstruktivnih respriratornih bolesti. Zbog toga su u potpunosti zabranjeni na teritorijama većine razvijenih zemalja, a u području jugoistočne Evrope još uvek spadaju u ključne zagađivače.

Pogledajte sve naše kotlove i kamine koji zadovoljavaju i najstrože standarde u primeni propisa o zaštiti životne sredine.