Ponedeljak - Petak 07:00 - 15:00
  • en
  • sl

Pratite nas:

Skorašnje vesti:

EBRD sa partnerima Energetske efikasnosti za domaćinstva u Srbiji

Dana 26.10.2018. Evropska banka za obnovu i razvoj zvanično je najavila početak novog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) u Srbiji koji će domaćinstvima obezbediti kredite za poboljšanje energetske efikasnosti. Finansijski podsticaji i tehnička podrška investicijama u zelene tehnologije obezbeđuju se iz sredstava Evropske unije (EU), Saveznog Ministastva finansija Republike Austrije (BMF) i Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (EWBJF) u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Današnji događaj u Beogradu okupio je učesnike u GEFF programu, uključujući donatore, predstavnike lokalnih vlasti, lokalne partnerske banke, dobavljače i proizvođače zelenih tehnologija za rezidencijalni sektor, među kojima je i naša firma Radijator Inženjering DOO.

Domaćin događaja bila je Žužana Hargitai, direktor regionalne kancelarije za Zapadni Balkan iz EBRD. Govore su i održali gospodin Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike iz Vlade Republike Srbije, njegova ekselencija Sem Fabrici, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, gospodin Leander Trepel, predstavnik u upravnom odboru EBRD i gospođa Violeta Kogalničeanu, rukovodilac odeljenja za infrastrukturu i energetsku efikasnost, Sekretarijat Energetske zajednice. Veronika Špacapan, rukovodilac GEFF programa iz EBRD London je predstavila osnovne informacije o ovom programu, a nakon toga su govorili i predstavnici partnerskih banaka, gospođa Feza Tan, predsednica izvršnog odbora UniCredit banke u Srbiji i gospodin Nikola Stamenković, direktor sektora poslova sa pravnim licima.

Građani Srbije će moći da apliciraju za kredite ovih partnerskih banaka za investicije u energetski efikasna tehnološka rešenja za svoje domaćinstvo poput novih prozora sa dvostrukim ili trostrukim staklom, kotlova visoke efikasnosti grejanja ili termalnu izolaciju objekta. UniCredit i Erste banka su prve banke u Srbiji koje su pristupile ovom programu.

Domaćinstva koja na ovaj način ulože u energetsku efikasnost kvalifikuju se za bespovratna finansijska sredstva koja Evropska unija obezbeđuje u vidu podsticaja do 20% investicije. Program takođe pruža podršku politici i usklađivanju pravnog okvira zemlje po pitanjima standarda energetske efikasnosti objekata prema relevantnim direktivama Evropske unije.